Prezentam mai jos un material informativ util publicat pe site-ul Directiei Finantelor Publice Arges cu privire la incadrarea veniturilor obtinute de persoanele care presteaza servicii de curatenie in cadrul asociatiei de proprietari.
Astfel, incadrarea, din punct de vedere fiscal, a veniturilor obţinute din activităţi desfăşurate în baza unui contract/convenţie civilă încheiată potrivit Codului civil se efectuează având în vedere prevederile pct. 67 din Normele metodologice de aplicare a art. 55 din Codul fiscal.
A) primul pas constă în efectuarea unei analize a activităţii pe care o desfăşoară femeia de serviciu în cadrul asociaţiei respective, pentru a vedea dacă este sau nu activitate dependentă. Astfel că, plătitorul de venit va analiza criteriile de la pct. 67 din Normele metodologice, şi dacă acestea sunt îndeplinite atunci activitatea este încadrată ca fiind activitate dependentă.
* Pct. 67 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004 :
Veniturile de natură salarială prevăzute la art. 55 din Codul fiscal, denumite în continuare venituri din salarii, sunt venituri din activităţi dependente, dacă sunt îndeplinite următoarele criterii:
– părţile care intră în relaţia de muncă, denumite în continuare angajator şi angajat, stabilesc de la început: felul activităţii, timpul de lucru şi locul desfăşurării activităţii;
– partea care utilizează forţa de muncă pune la dispoziţia celeilalte părţi mijloacele de muncă, cum ar fi: spaţii cu înzestrare corespunzătoare, îmbrăcăminte specială, unelte de muncă şi altele asemenea;
– persoana care activează contribuie numai cu prestaţia fizică sau cu capacitatea ei intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
– plătitorul de venituri de natură salarială suportă cheltuielile de deplasare în interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, şi alte cheltuieli de această natură, precum şi indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă suportate de angajator potrivit legii;
– persoana care activează lucrează sub autoritatea unei alte persoane şi este obligată să respecte condiţiile impuse de aceasta, conform legii.
Dacă plătitorul de venit, potrivit condiţiilor de desfăşurare a activităţii, stabileşte că persoana fizică desfăşoară o activitate dependentă, se aplică prevederile privind impozitul pe venitul din salarii şi se datorează toate contribuţiile sociale obligatorii (atât de către persoana fizică care realizează veniturile de natură salarială cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia :
– contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale,
– contribuţiei de asigurări pentru şomaj (individuală şi angajator), dacă persoana fizică care desfăşoară activitatea de curăţenie este şi pensionar.
(art. 296^16 din Codul fiscal)
B) Al doilea pas va fi efectuat doar atunci când se constată că nu este vorba despre o activitate dependentă.
Aşadar, dacă în urma analizei plătitorul de venit constată că niciunul dintre criterii nu este îndeplinit, activitatea este încadrată ca independentă, şi atunci din punct de vedere al impozitului pe venit se vor avea în vedere prevederile art. 52 şi art. 52^1 din Codul fiscal.
În acest caz plătitorul de venit reţine şi virează impozit pe venit (în cotă de 10% sau 16%, potrivit opţiunii din contract/convenţie).
Din punct de vedere al contribuţiilor sociale, plătitorul de venit reţine şi virează :
– contribuţia individuală pentru bugetul asigurărilor sociale,
– contribuţia individuală pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Excepţie : dacă persoana fizică îngrijitor are şi calitatea de pensionar sau de salariat, pentru venitul din activitatea independentă nu datorează contribuţia de asigurări sociale, aşa cum rezultă din art. 296.23 alin.(3) din Codul fiscal.
C) În situaţia în care persoana fizică îngrijitor este persoană fizică autorizată potrivit O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, să desfăşoare activităţi economice în mod independent şi este înregistrată fiscal potrivit art.72 din O.G. nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, plătitorul de venit nu are obligaţia privind stopajul la sursă pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, persoana fizică având obligaţia să declare veniturile realizate şi să plătească impozitul şi contribuţiile sociale stabilite prin Decizia de impunere emisă de organul fiscal competent.
Sursa : finantearges.ro